Home Top Ad

Kenapa Pemain Buat Lubang Pada Tumit But Mereka? Dan Ini Bagaimana Ia Dibuat

Ya, kenapa ada beberapa pemain bola sepak profesional dilihat pada bahagian tumit but mereka ada lubang?

Ia mula-mula kelihatan pada but Philippe Coutinho ketika dia masih beraksi bersama Liverpool, kemudian menyusul ramai lagi pemain yang berbuat demikian.

Tulis panjang-panjang pun penat tak semua orang mahu baca, ini ada satu video dihasilkan pakar but bola sepak dari Croatia dengan nama Instagramnya @football_boots4 yang menjelaskan kenapa dan bagaimana untuk membuat sendiri lubang pada but anda.

“Saya ada sakit yang teramat sangat pada tulang tumit saya, jadi saya putuskan mahu teroka sedikit. Saya boleh simpulkan bahawa saya mengalami deformiti Haglund/Haglund’s deformity (siapa tak tau sila Google).

“But bola sepak yang ada di pasaran terlalu ketat untuk saya di bahagian tumit dan saya akan selalu sakit apabila memakainya. Saiz UK10 terlalu besar untuk saya, tapi UK9.5 pula sempit. Tak mahulah pakai UK10 sebab ia akan menyebabkan ibu jari kaki saya melecet, merembat pun tak berapa sedap.

“Dengan saiz UK9.5 dan lubang pada bahagian tumit, baru ‘ngam’ dengan kaki saya,” katanya.

Jadi dia menyarankan kepada sesiapa yang mengalami masalah sama sepertinya, bolehlah berbuat demikian. Memang sakit untuk ‘rosakkan’ but baharu, tapi cara ini dapat elakkan anda daripada sakit yang lebih perit.

Tapi dah buat lubang tu memang hilang ‘warranty’ lah ya.

Selamat mencuba!

Instagram @football_boots4 ceritakan cara selesaikan masalah boot tak ngam di bahagian belakang tumit anda.







. 🇬🇧This video is made to solve a myth about holes in football boots in the heel area which was initiated by Philippe Coutinho. For a long time I had a huge pain in my heel bones so I decided to explore a little bit. I came to the conclusion that I have Haglund’s deformity/heel (Google it for more info). All football boots that were available were too stiff for me in the heel counter and I always suffered from pain. Size UK10 was always too big for me and size UK9.5 was too small for me. I don’t want to wear UK10 because I always get unnecessary blisters on my thumbs while changing direction and my shoot is not effective. With the size UK9.5 and the holes in the heel counter, my feet and heel bones fit perfectly inside. If you have the same problem, feel fre e to do this. I know it’s painful to cut a brand new boots but you’ll save yourself from the stupidest pain. Keep in mind that if you do this to your boots you will lose warranty, but you have to do what you have to do. I didn’t want to show you my deformed feet because all 288k followers will unfollow me immediatley so Google Haglund’s deformity and check the pictures😂 Comment your thoughts on this video! — 🇭🇷Mislim da će ovaj video razriješit mit o bušenju rupa na petama kopački koji je pokrenuo Phillipe Coutinho. Naime već dosta dugo vremena imam bolove u petnim kostima, a nisam znao što je razlog pa sam malo istražio. Nakon nekog vremena sam skužio da imam deformiranu petnu kost tj. Haglundovu petu (Googlaj za dodatne info). Sve moguće dostupne kopačke su mi bile uvijek pretvrde na peti i uvijek sam imao jake bolove i sve bi mi bilo natečeno i iziritirano. Veličina 45 bi mi bila prevelika, a 44.5 premala. Broj 45 mi ne pada napamet nosit jer pri promjeni smjera kretanja dobivam nepotrebne žuljeve na palčevima, a i ne mogu izvuć svoju maksimalnu jačinu udarca tako da sam se odlučio za 44.5 i da bušim sve kopačke koje budem koristio za treninge i utakmice. Sa 44.5 i izbušenom rupom peta mi lijepo ulegne u šuplji prostor, a i što je najbitnije kopačke mi legnu na nogu kao salivene i kao da su rađene po meni. Ako imaš retardirana stopala, slobodno uzmi nož i reži jer ćeš se spasit (nastavak u komentaru)
A post shared by Football Boots | Marin Gulin (@football_boots4) on

Kenapa Pemain Buat Lubang Pada Tumit But Mereka? Dan Ini Bagaimana Ia Dibuat Kenapa Pemain Buat Lubang Pada Tumit But Mereka? Dan Ini Bagaimana Ia Dibuat Reviewed by Hilal Azmi on September 10, 2019 Rating: 5

No comments